nylafton2012_holgersson

 

Östra Nylands ungdomsförbunds mest kända verksamhet är antagligen Lurens sommarteater. Du kan bekanta dej med Lurens på teaterns webbplats. Men, det är inte enbart sommarteater man sysslar med. ÖNUF har under flera år satsat på barn och ungdom och producerat uppsättningar i samarbete med skolorna.

trollkarlen_ozT.ex. 2015 satte man upp Trollkarlen från Oz i samarbete med Lovisanejdens högstadium. Och året före det satte man upp julpjäsen Julius där de medverkande i lågstadieåldern själva var med och skapa föreställningen. Förbundet har också arrangerat dramasommarläger för barn och ungdom. Inom ÖNUF finns det möjlighet för teater-, sång-, och musikintresserade i alla åldrar att medverka.

Lokalhistoriska arkivet i Kuggom
Värdefulla och viktiga papper och dokument?

Varje förening har sådana. Men var? I Östra Nyland är svaret ofta Lokalhistoriska arkivet i Kuggom.

Lokalhistoriska arkivet i Kuggom, som upprätthålls av Östra Nylands Ungdomsförbund rf är en riktig skattkammare redan nu. Där samsas t.ex. östnyländska brandkårer med marthor, idrottsföreningar med scouter och ungdomsföreningar med tidningen Östra Nylands originalårgångar.

Arkivet växer långsamt men stadigt. Vilken skatt arkivhyllorna bär på, inser många föreningar senast då jubileum ska firas och historiker skrivas.

Det är meningen att arkivet ska vara en samlande punkt för östnyländska föreningar och deras historia. Arkivet borde bli mer välbekant och utnyttjat än idag. Föreningarna bestämmer själva om de vill donera eller deponera sina papper och dokument likaså vem som får bekanta sig med dessa.

Ett önskemål envisas vi med: sorterade pappershögar, inte sopsäckar med allsköns osorterat material. Vårt önskemål har i alla fall inte varit någon tröskel för ansvarsmedvetna föreningar. Vi erbjuder sakkunnig hjälp och en skräddarsydd lösning för var och en som vill det vi vill: Bevara och berika kulturen i landskapet Östra Nyland.

Arkivet är öppet första helgfria måndagen i månaden kl. 16-18 (ej sommarmånaderna).

Direktionen för Lokalhistoriska arkivet:
Henrik Mickels, Solveig Lindfors, Anita Wiik, Sofia Kronberg
sekreterare/arkivskötare : Önuf:s kanslist, tel (019) 532 412

Lokalhistoriska Arkivet
Folkhögskolevägen, 07945 Kuggom

nylafton2012_satins

ÖNUF har under åren hjälp olika organisationer och föreningar med produktion av olika evenemang. Bl.a. har Nyländsk Afton två gånger ordnats i Lovisa med förbundet som arrangör.

Sommarteaterverksamhetens flaggskepp Lurens har ställts till förfogande för olika evenemang. Sommaren 2015 ordnade ortens träffisar en sommarträff på Lurens med Sås och Kopp som dragplåster. Även ortens pensionärsförbund brukar ordna sina sommarträffar på Lurens.

VagnsmuseetVagnsmuséet

Under 1970-talet väcktes idén inom förbundet att grunda ett vagnsmuseum där gamla åkdon skulle förevisas. Muséet verkade i ett stall på Stor-Sarflax herrgård i Pernå. Ursprungligen var tanken att specialfordonen skulle användas vid exempelvis bröllop och av Lurens sommarteater. Därför har museet nu också flyttat och ligger i ekonomibyggnaden på Lurens hembygdsgård.